Friday, January 27, 2012

Mahasiswa sekupang dan the epic of aziz bari

Di dalam dua abad yang lampau penjajah eropah telah mengancam dunia Islam. Inggeris telah memasuki Mesir pada tahun 1882 melalui pengkhianatan oleh Khidwi Taufiq untuk menghancurkan satu revolusi rakyat yang dipimpin oleh Urabi. Dan untuk menjamin kuasa dan keselamatan mereka ketika menakluki Mesir adalah dengan mengenalkan polisi-polisi yang akan melemahkan ilmu agama Islam, kesucianya di dalam fikiran dan hati kecil manusia seluruhnya.

Caranya adalah dengan mengatur satu polisi pendidikan yang mengabaikan pengajian dan penjelasan tentang hak dengan hakikat agama Islam. Kini apa yang diajar di sekolah-sekolah hanya merangkumi ibadat, sembahyang, zikir, ucapan tasbih dan tariqah suci, cara membaca quran dan bab-bab akhlak secara teori. Mereka tidak pernah diajar tentang Islam sebagai satu sistem pemerintahan , ekonomi dan sosial. Begitu juga di dalam pemerintahan dan cara hidup.

Dan sebagai gantinya,para penuntut diajar tentang keagungan tamadun Eropah. Segala sistem kemasyarakatan yang sebenar adalah daripada Eropah dan hak-hak manusia itu lahir daripada revolusi Peranchis sedangkan tamaddun yang ada pada hari ini adalah di batu asaskan oleh Empayar Rome. Dan usaha politik yang keji ini telah berjaya apabila generasi-generasi Mesir pada hari ini telah hilang arah dan tidak dapat melihat dengan mata hati mereka sendiri dan tidak mampu untuk berfikir dengan sendiri dan hanya mengikut apa yang dilihat oleh orang-orang Eropah dan mendokong pemikiran mereka.

Kaum intelek pada hari ini termasuklah Hassan Ali dan Aziz Bari merupakan buah-buahan yang tidak berkualiti hasil daripada politik yang disusun oleh penjajah. Mereka tidak mengetahui darihal Islam kecuali fahaman-fahaman dan gambaran-gambaran yang menimbulkan keraguan. Begitu juga dengan para siswa yang saya lihat seperti burung kakak tua yang sering mengajuk dan mengulangi tanpa henti polisi-polisi sama seperti apa yang berlaku di sana. Kaum Eropah ada sebab untuk mereka mencari satu pegangan yang baru apabila pihak gereja dengan bahasa mudahnya "terkantoi" apabila sains telah berjaya membongkar segala kepalsuan akan ajaran Kristian pada masa itu.

Tapi mengapa kebanyakan negara- negara Islam khususnya Malaysia harus terlibat sama dalam perjuangan bangsa Eropah yang memang menjadi kewajipan bagi mereka untuk menghapuskan kuasa gereja yang telah menipu mereka sekian lama dengan berpegang kepada polisi-polisi yang diperkenalkan hasil daripada dendam dan bukan daripada akal fikiran yang waras?. Jika kita merenung kembali proses pembelajaran kita sejak dari sekolah menengah hingga ke Institusi pengajian tinggi, kita mampu menilai dan membenarkan akan segala muslihat bangsa Eropah yang telah disusun sejak sekian lama.
Namun bagi orang-orang yang sudah termakan racun ini pastilah akan melolong seperti orang yang terkena demam panas tanpa mereka sedari. Inilah yang berlaku kepada aziz bari dan para mahasiswa sekupang pada hari ini.

Bagi para mahasiswa saya boleh maafkan lagi kerana mereka ini sementara nak jadi lima kupang perlu jadi sekupang dulu, tapi untuk aziz bari ni, saya kira tahap bebal dia ni sampai tak boleh nak dibendung lagi dah, namun masih ada lagi yang memberi ruang untuk dia menjadi burung kakak tua dalam menyampaikan pendapat dia yang kadang- kadang lebih sudu dari kuah. Aziz bari tak sedar yang kenyataan beliau yang "downgrade kan" pejuang parti Islam yang sekian lama istiqamah di dalam perjuangan mereka adalah suatu kejayaan yang amat besar bagi Bangsa penjajah. Tak perlu kamu menjadi burung kakak tua dalam menghentam pimpinan-pimpinan Islam kerana kebodohan kamu itu amat menyedihkan.

Freud telah membahagikan peringkat perkembangan manusia kepada tiga peringkat perkembangan jiwa iaitu :-

1. Percaya kepada tahyul dan karut marut.
2. Percaya kepada agama.
3. Percaya kepada sains.

Di sini kepercayaan kepada sains berada di tempat terakhir sekali yang mana inilah pegangan bangsa-bangsa Eropah pada hari ini. Ini kerana sains telah berbeza pendapat dengan para paderi-paderi dan gereja-gereja sehinggakan kepercayaan roh dan akhirat dan agama sudah dianggap lapuk oleh golongan cerdik pandai. Maka mereka melaksanakan polisi-polisi yang berlandaskan sains. Mereka menolak agama mereka. Paderi-paderi juga tidak boleh lagi mencampuri urusan politik dan pentadbiran dan hanya diperlukan dalam proses nikah kahwin dan membaca khutbah setiap Ahad. Islam menghargai sains dan apa-apa penemuan sains tidak bertentangan langsung dengan ajaran Islam malah membuktikan kebesaran Allah.

Perlu saya ingatkan kepada para mahasiswa sekupang dan prof kangkung terbuang aziz bari, tindakan yang mengikut hawa nafsu hanya akan menyusahkan diri sendiri dan merosakkan bangsa. Yang paling ketara ialah penyakit suka meniru negara- negara Islam yang terjajah. Satu penyakit yang membuatkan seseorang itu menyangka bahawa satu-satunya jalan untuk mencapai kemajuan ialah mengikuti jalan yang dirintis oleh oleh negara- negara maju yang sedang berkuasa pada hari ini. Dan ini bererti dengan membuang agama sama seperti Eropah. Kalau tidak kita akan terus menerus berada di dalam kejatuhan, kemunduran dan kekarutan.

Tindakan mengkritik sesebuah parti yang sudah sekian lama berpegang kepada al- quran dan sunnah hanya akan merugikan diri sendiri. Kepada prof kangkung aziz bari, elakkanlah berperangai seperti orang yang sakit jiwa dan gelisah tak tentu pasal berkenaan dengan Auku kerana orang yang kamu kritik itu tidak bertuhankan sains yang sentiasa berubah yang mana kadang- kadang ia membenarkan pendapat yang telah ditolaknya kelmarin dan mungkin besok akan menolak pula pendapat itu pada hari ini. Orang itu tetap akan berdiri dengan pendapatnya sendiri dan sentiasa tenang kerana berpegang kepada agama yang dianutinya.

Dengan keadaan dunia pada hari ini yang sentiasa mengalami perubahan di dalam sistem ekonomi, pollitik, individu, masyarakat dunia dan juga fakta-fakta sains, tidak mustahil bagi para mahasiswa sekupang dan prof kangkung aziz bari yang nampaknya kurang yakin dengan pemerintahan Islam merasa gelisah dan jiwa kacau. Kerana itulah kita perlu berpegang teguh dengan ajaran agama Islam dan kalau tidak mampu pun cukuplah dengan hanya menyokong dan bukan memeperlekehkan setiap tindakan yang datang dari satu parti yang memang sudah sekian lama bertapak mempertahankan kepentingan Islam.

Prof kangkung aziz bari the epic seperti telah dikongkong oleh perasaan fana dan musnah, satu perasaan yang merasakan betapa pendeknya umur dan betapa kerdilnya hidupnya tetapi mempunyai cita-cita yang mengawan tinggi. Perasaan inilah yang mendorong prof kangkung untuk bertindak dengan gelojoh dan memburu kenikmatan dunia dalam usianya yang pendek itu..tak perlu kamu menjadi burung kakak tua sebab kalau jadi pun tak sesuai untuk tangkap dan bela sebab hudoh.

....Kalau tidak hatiku bergelora..

No comments: